360° панорамни снимки и виртуални турове вече са тук и ще останат задълго. За да попаднем на тях, вече не е нужно да отваряме апокрифни сайтове известни единствено на шепа вманиачени в технологиите младежи. Трябват ти примери?

Една от особено актуалните възможности, които Facebook предлага в продължение на вече три години, е качването на 360° панорамни снимки. Както повечето екстри на социалната мрежа, така и тази е направена така, че да събира повече харесвания и споделяния. Тук е редно да споделим, че ние изпращаме и индивидуалните панорами на клиентите си, за да могат да ги използват в своята бизнес страница във Facebook.

От няколко години техгигантът YouTube отвори платформата си за 360° видеа в резолюция до 8К, които можеш да разглеждаш като местиш видеото с мишката си или още по-добре – с очила за виртуална реалност. Страшно впечатляващи са видеата на AirPano VR, снимани от дрон в 360° и в максимална резолюция от 8К, които, ако интернет връзката и компютърът ти позволяват, ще те оставят без дъх.

Google Street View от години е любим начин за дистанционно разглеждане на нови места в 360° от удобството на дивана. А всъщност можеш да добавиш обекта си и към самата карта на Google Street View и докато човек се „разхожда“, директно да „влезе“ в твоя локал. Услугата е особено подходяща за заведения и магазини с вход директно към улицата. Всички наши турове могат да се интегрират и в Google Street View.

Няма съвременна технологична фирма, чийто бизнес се развива онлайн и която да не работи в тази посока. Преди няколко месеца платформата за Booking също добави функционалност за качване на панорамни снимки от хотелите и къщите за гости, които се предлагат през нея. Услугата все още набира популярност, но при всички положения този тип снимки ще станат основен начин на разглеждане на местата за настаняване.

Но дали или по-скоро кога Airbnb ще се присъедини към тази тенденция, все още е загадка. Отправихме запитване към фирмата и изглежда на този етап това не е прироритет, но дали и този техгигант няма все пак да промени плановете си и да добави тази възможност в близките месеци? Само времето ще покаже.