Малки планетки, разтеглени интериори, деформирани и заоблени линии… Изглеждат нереално и някак странно привличащи и със сигурност са спирали погледа ти в различни социални мрежи.

360° панорамни снимки ти дават възможност да уловиш цял момент, вместо част или кадър от реалността. Те са отрязък от време на дадено място, за разлика от обикновените снимки, които са отрязък от място и време.

Малките планети се получават, когато буквално огънеш пространството и натъпчеш цялото 360° изображение в квадратна рамка. Нещо като Алиса, която е твърде голяма, за да се побере в къщата. Резултатите са страшно привличащи и са на път да станат новата мода по отношение на маркетинга именно защото карат потребителя да спре да скролва надолу във Facebook или Instagram и да огледа добре и осмисли, това което вижда.

Когато обработваме 360° панорамни снимки в специализиран софтуер, обикновено работим в картографска проекция, при която сферичното 360° изображение е „разпънато“ в плоскост подобно на географска карта. Така се получават закривените „прави“ линии, които с нетипичната си форма привличат зажаднелите потребители на социални мрежи.

Подобно на страната на чудесата на Алиса, копие на реалния свят, изкривено през детското въображение, различните проекции на 360° фотография ни показват интериора на една къща за гости под различен ъгъл. Тези разтеглени и нереални изображения са в директно противоречие на първоначалната идея на 360° панорамни снимки, а именно да предадат максимално точно информацията за даден обект. Въпреки това тяхната магичност ни кара да спираме и да ги разглеждаме отново и отново.

Следи Facebook страницата ни за такива снимки на нашите обекти.